9311
124

Bekymring om vaccineplanen stiger – Heunicke kaldes i samråd

Det konservative Folkepartis sundhedsordfører, Per Larsen, vil have sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd.


736 delinger, 9187 pointer

Det konservative Folkepartis sundhedsordfører, Per Larsen, vil have sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd angående risikoen for at den nuværende vaccinationsplan mod COVID-19 skrider.

Det skal gerne kaste lys over, hvor meget sikkerhed har vi for at få de vacciner leveret, som der er lavet aftaler på,” siger han. Han frygter, at hvis vi kommer helt hen i efteråret, før folk er færdigvaccinerede, risikerer vi, at beskyttelsen for de første vaccinerede løber ud. ”Det er virkelig et skrækscenarie, som kan have den konsekvens, at vi bliver nødt til at lukke ned igen,” lyder det fra sundhedspolitikeren.

Det er Sundhedsstyrelsen, der står for vaccinationskalenderen. Den seneste udgave fra 3. maj vurderer, at alle over 16 år, der ønsker en vaccination mod covid-19, har fået den tilbudt i uge 29, dvs. i slutningen af juli. Herefter er det planen, at alle har færdiggjort en vaccination i uge 33, hvilket er i slutningen af august. Dette mener mange er for optimistisk. Bekymringen bygger blandt andet på de danske myndigheders forventninger til leverancer af vacciner fra det tyske selskab CureVac og det amerikanske selskab Novavax. Disse vacciner er ikke aktuelt i vaccinationsprogrammet, men vurderes af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

I Danmark forventer myndighederne at få større leverancer af disse i løbet af sommeren end myndighederne gør i Norge og Sverige eksempelvis. I Norge indeholder vaccinationskalenderen ingen CureVac- eller Novavax-vacciner i juni. I juli forventer de 320.000 og i august 250.000.

I Sverige forventer myndighederne 139.000 vacciner fra CureVac i juni og i gennemsnit 380.000 om måneden fra og med juli til og med september. I Danmark fremgår det ikke præcis, hvor mange vacciner man forventer at få fra CureVac og Novavax. I stedet har man et spor i vaccinationskalenderen, der hedder “øvrige vacciner”. Her forventer myndighederne at få cirka 555.000 i juni.

Kalenderen bliver endnu mere vag fra juli og frem da vaccineleverancer fra Pfizer og Moderna lægges sammen med “øvrige vacciner”. Her forventes myndighederne at modtage lidt over en million vaccinedoser mere end Pfizer og Moderna forventes at levere i juni. Om det er i form af øgede leverancer fra de to eller fra CureVac og Novavax, fremgår ikke.

Flere analytikere har påpeget, at planerne er for optimistiske og vage. Andreas Steno er chefstrateg hos Nordea, og han har udtalt til Ekstra Bladet, at det ovenstående efter hans opfattelse betyder, at vaccinationskalenderen er to til fire uger for optimistisk.

Dette er også konklusionen i Danske Banks analyser, mens analysefirmaet Airfinity spår en endnu større forsinkelse.


Kan lide det? Del med dine venner!

736 delinger, 9187 pointer

Hvad er din reaktion?

LOL LOL
7
LOL
Creepy Creepy
5
Creepy
OMG OMG
12
OMG
Nørdi Nørdi
34
Nørdi
Sej Sej
33
Sej
Fejl Fejl
19
Fejl
Love Love
6729
Love
Sød Sød
3211
Sød
Vred Vred
24
Vred
WTF WTF
29
WTF

Flere kommentarer

error: Indholdet på dette websted er beskyttet!