6812
188

Dansk firma er det første til at genanvende brugte mundbind

Under coronapandemien har verden været storforbruger af mundbind lavet af plastic.


719 delinger, 6624 pointer

På globalt plan bruges der 129 milliarder mundbind om måneden, hvilket svarer til at folk bruger tre millioner af de lyseblå mundbind hvert minut. Det er en kolossal belastning af miljøet, faktisk en potentielt større trussel end plasticposer, lyder meldingen fra forskere ved Syddansk Universitet. Derfor er der et stort behov for at genanvende mundbindene, og det er et dansk firma i gang med at udvikle en metode til. Det drejer sig om det fondsejede selskab GMAF Circular Medico, hvor medstifter og bestyrelsesformand Ingo Walterscheid fortæller:

”Vi har allerede opsat fire særlige returbeholdere til mundbind blandt andet på hospitaler i Region Midtjylland. Returbeholderne er udstyret med UV-lys, der desinficerer mundbindene, mens de er deri. På den måde sikrer vi en ufarlig returlogistik til genoparbejdning af mundbindene ved indsmeltning, hvorefter materialet kan danne grundlag for nye mundbind.”

Statsminister Mette Fredriksen meldte i august 2020 ud, at det nu blev et krav at bære mundbind i den offentlige transport i Danmark, og da opstod der pludselig en stor efterspørgsel. I den første tid var det svært at få fat i mundbindene fordi de skulle købes hjem fra udlandet. Hele verden havde brug for mundbind, så det var svært for butikkerne at få fat i dem.

På opfordring af sundhedsmyndighederne i Danmark gik GMFR (en forkortelse af Global Material & Asset Fond) derfor i gang med at udvikle en produktion af mundbind, som skulle foregå i Randers. Sammen med sin partner og medstifter af fonden, Lars Thomas Kristensen, fik Ingo Walterscheid hurtigt etableret en produktionslinje til mundbind. I dag kan de producere 175 millioner om året, hvilket svarer til 400 i minuttet.

GMAF Circular Medico er én af i alt fire danske virksomheder, der kan producere de fleste af de mundbind, vi bruger herhjemme i dag. Og nu er virksomheden, som den første i verden, ved at designe produktet sådan, at størstedelen af det indsamlede materiale i mundbindet også kan genanvendes.

Det er dog ikke så nemt at genanvende den plast, der har været anvendt til mundbind. Plasten kan nemlig indeholde patogener, dvs. coronavirus eller andre farlige bakterier og vira. Derfor er kravene omkring at genanvende den slags plast ekstra skrappe, beretter Morten Birkved, der er centerleder ved Syddansk Universitets Livscykluscenter, hvor han forsker i genanvendelse af blandt andet plastik og tekstiler.

I dag er det ikke lovligt at genanvende plast, der kan være forurenet af patogener. Vi brænder det af i stedet. Men det kan være, at projektet her kan bane vejen for, at vi kan gøre det i fremtiden,” siger han.

Når Ingo Walterscheid laver forsøg med at genanvende mundbind, er det indtil videre små pilotforsøg i samarbejde med sundhedsmyndighederne.

”Vi har et samarbejde med Region Midt om særlige returbeholdere, der desinficerer mundbindene, og vi skal til at samarbejde med praktiserende læger og tandlæger om at få dem ud her også,” siger han.

I første omgang er det kun egne mundbind, som GMAF Circular Medico genanvender. De kender  nemlig alle ingredienserne i materialet og ved, hvordan de skal genanvende plastmassen, de får ud, når de smelter dem.

”Når man smelter mundbindene, bliver det varmet op ved høje temperaturer til en flydende plastmasse. Herfra filtersorterer vi de materialer fra, vi ikke skal bruge. Ved næseklemmen sidder der eksempelvis to tynde metaltråde, vi ikke direkte kan genanvende. Det samme med elastikken til ørerne. Begge materialer har heldigvis et højere smeltepunkt, og vi kan derfor filtrere dem fra,” udtaler Ingo Walterscheid.

Den filtrerede plastmasse bliver herefter genanvendt til at lave nye mundbind, som kan bruges på f.eks. hospitalerne, eller i bussen og i butikker. Det er ambitionen at få et system etableret, så flere typer medicinsk udstyr kan blive genanvendt i stedet for at blive brændt af.

”Vi kigger også på handsker, kitler og hårnet. Sorteringsmæssigt kan vi lige nu håndtere handskerne, men materialet kan vi ikke genanvende endnu. De andre ting arbejder vi på at finde løsninger til,” fortæller han.

Ifølge Miljøstyrelsen bliver cirka 42 % af Danmarks plastikaffald indsamlet til genanvendelse, og tallet stiger stille og roligt. Det betyder dog ikke, at 42 % rent faktisk bliver genanvendt, forklarer Ingo Walterscheid.

”Miljøstyrelsen måtte senere rette i tallene, da det i stedet kun er omkring 18 procent, der rent faktisk bliver genanvendt. Resten bliver brændt af,” siger han.

Ifølge Morten Birkved fra Syddansk Universitet er det meget vigtigt, at meget mere plast bliver genbrugt, da plastik laves af olie og dermed udleder CO2, når det bliver brændt af.

”Fordi vi bruger plast i stort set alle sammenhænge – om det er biler, emballage, elektronik eller tøj, er der en stor CO2-besparelse at hente,” fortæller han.

Det offentlige har da også fokus på genanvendelse af plastik for tiden. Innovationspuljen, der uddeler statslige midler til forskning, har i begyndelsen af dette år oprettet en pulje på 700 millioner kroner til at finde løsninger på eksempelvis genanvendelse af plastik.

”Genanvendelse af plast er meget ‘in’ for tiden. Vi kommer til at se en masse løsninger de næste år når det offentlige nu også sætter fokus på det,” slutter Morten Birkved.


Kan lide det? Del med dine venner!

719 delinger, 6624 pointer

Hvad er din reaktion?

LOL LOL
17
LOL
Creepy Creepy
0
Creepy
OMG OMG
5
OMG
Nørdi Nørdi
114
Nørdi
Sej Sej
232
Sej
Fejl Fejl
8
Fejl
Love Love
4372
Love
Sød Sød
1611
Sød
Vred Vred
5
Vred
WTF WTF
0
WTF

Flere kommentarer

error: Indholdet på dette websted er beskyttet!