4211
142

Hvor udbredt er krænkende adfærd og overgreb?

Der tales meget om krænkende adfærd mellem kønnene.


974 delinger, 4069 pointer

Der tales meget om krænkende adfærd mellem kønnene, ikke mindst foranlediget af MeToo-debatten, der har verseret i flere år. Men hvad er fakta omkring krænkelser, overgreb og voldtægter? Det forsøgte en dansk undersøgelse fra 2017 at klarlægge. Den blev foretaget i et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Københavns Universitet og Kantar Gallup, hvor man stillede spørgsmål til et repræsentativt udsnit af befolkningen omkring disse emner.

Hovedkonklusionerne var, at 6% af de adspurgte havde oplevet at være blevet tvunget til sex, mens 4 % havde oplevet at nogen havde forsøgt at tiltvinge sig sex med dem. Af disse mennesker var 84 % kvinder, mens de resterende 16 % var mænd, og denne sidste gruppe er ikke blevet underlagt en undersøgelse før. Det er bemærkelsesværdigt, at kun 11 % af de mennesker, der havde oplevet disse hændelser, havde meldt det til politiet. Der er altså tale om et stort mørketal af overgreb, som ikke er kommet til myndighedernes kendskab. Det har man længe vidst, men ikke omfanget, som undersøgelsen antyder, er stort.

Et overgreb eller en voldtægt forbindes hos mange med et overfald i det offentlige rum af en fremmed mand overfor en kvinde, men det er faktisk en klar undtagelse. Hændelserne sker som regel i hjemmet eller i forbindelse med selskabelighed, f.eks. en fest, og i blot 16 % af tilfældene fra undersøgelsen var gerningsmanden ukendt for ofret.

Undersøgelsen deler overgrebene op i seks kategorier: 1) Fysisk alvorlig voldtægt mod kvinder, hvor kvinderne får tydelige fysiske skader og det ofte får konsekvenser for kvindens tilknytning til arbejdsmarkedet (sygedage mm.), og i det hele taget kan få store psykiske konsekvenser for hende. 2) Fest- og bekendtskabsvoldtægt af kvinde, hvor det også har store psykiske konsekvenser, men sjældent fysiske. 3) Partnervoldtægt af kvinde.  Som regel opfattes det ikke som kriminelt af kvinden, hvilket kan bidrage til forståelsen af at langt de fleste overgreb og krænkende adfærd ikke politianmeldes. 4) Hverdagsovergrebet, som heller ikke opfattes som en kriminel handling, og hvor de to kender hinanden. 5) Incest. Overgreb på børn begået af et familiemedlem. Dette har de største psykiske konsekvenser for ofret, hvilket kan forstås når man tænker på hvilket kolossalt svigt – blandt mange andre følelser – barnet må føle. 6) Overgreb på et barn under 13 år. Her er der naturligvis også store psykiske skader, men sjældent fysiske.

Det er teenagere, og især de unge piger/kvinder, der er mest udsatte for seksuelt krænkende adfærd, lige fra uønskede befamlinger til væsentligt værre ting. Der er i høj grad behov for en nærmere belysning af forholdene i den aldersgruppe, og initiativer, der kan sikre unge mennesker mod disse stærkt ubehagelige – og ofte traumatiserende –  oplevelser.


Kan lide det? Del med dine venner!

974 delinger, 4069 pointer

Hvad er din reaktion?

LOL LOL
9
LOL
Creepy Creepy
32
Creepy
OMG OMG
15
OMG
Nørdi Nørdi
26
Nørdi
Sej Sej
116
Sej
Fejl Fejl
68
Fejl
Love Love
1547
Love
Sød Sød
1126
Sød
Vred Vred
33
Vred
WTF WTF
49
WTF
Anders Engberg

Flere kommentarer

error: Indholdet på dette websted er beskyttet!