12710
277

Mette Frederiksen vil sikre vaccineproduktion på dansk jord i 2022.

Indenfor en overskuelig fremtid skal Danmark kunne forsyne sin egen befolkning med vacciner.


2.5k delinger, 12433 pointer

Indenfor en overskuelig fremtid skal Danmark kunne forsyne ikke bare sin egen befolkning med vacciner, men også befolkninger i Europa og resten af verden. Det er målet for regeringen, der sigter efter at kunne producere vacciner på dansk jord i løbet af 2022, udtaler statsminister Mette Frederiksen (S). Derfor skal der nu gennemføres en markedshøring, som skal lede frem til et udbud.

Der er ingen, som endnu ved, i hvor lang tid og hvor ofte vi har brug for at vaccinere. Det, vi til gengæld ved er, at vaccinen er vores supervåben mod covid-19, og derfor har vi brug for at sikre, at der bliver produceret flere vacciner globalt, men i vores øjne også her i Danmark,” siger hun og fortsætter:

Vores tanke er at sikre en produktion i Danmark, der giver sikkerhed for forsyninger herhjemme, men som også bliver en aktiv spiller på den europæiske og globale scene. Vi har en meget stærk life science-sektor i Danmark med en høj global troværdighed, og derfor tror vi som regering på, at Danmark kan komme til at spille en rolle i forhold til, at der kommer til at blive produceret vacciner nok. Vi har en kæmpe interesse i, hvis vi står i den situation også i det kommende år, at vi ikke alene har behov for at vaccinere danskerne i år – men også re-vaccinere for at booste den vaccine, vi allerede har fået – at vi så har vacciner nok til at dække vores egen befolkning, så vi ikke oplever den afhængighed, vi ser i dag af andre.”

Det er hensigten, at der skal være et samarbejde mellem det offentlige og det private med et løfte om at staten hvert år vil købe vacciner nok til den samlede danske befolkning. Men hvilke vacciner skal der så produceres i Danmark? Nogle af de allerede eksisterende såsom Pfizer eller Moderna via en licens til deres vaccineprodukter eller skal Danmark producere egne vacciner? Mette Frederiksen mener, at det må afgøres af processen med markedshøring og udbud.

Der er allerede gode vacciner på markedet. Det, der er verdens, Europas og Danmarks problem er, at der ikke er vacciner nok. Derfor er vores sigte først og fremmest at bidrage til, at kapaciteten sættes i vejret,” siger hun.

Hvad er f.eks. Pfizers interesse i at lade et land som Danmark producere deres vacciner? Tror du ikke hellere, de vil gøre det selv på deres egne fabrikker?

Jeg kommer ikke til at gå ind i en diskussion om de enkelte firmaer og enkelte produktionssteder. Det, vi kan konstatere er, at selvom der er gode godkendte vacciner, så kan kapaciteten ikke følge med på globalt plan. Derfor er der også en europæisk bevidsthed om, at vi skal have flere produktionssteder. Og der mener vi, også efter at have været i dialog med den danske life science-branche, der er globalt anerkendt, at Danmark kan spille en rolle fremadrettet,” lyder det fra Mette Frederiksen.

Lægemiddelindustriforeningen (LIF) modtager idéen om et udbud på dansk vaccineproduktion positivt.

Det er en fornuftig idé at afprøve, om markedet kan levere det, hvis man mener, det skal foregå her i Danmark,” udtaler koncernchef Ida Sofie Jensen. Men det tager lang tid at nå til et sted, hvor Danmark rent faktisk ville kunne producere vacciner, tilføjer hun.

Set fra vores side så virker det ikke realistisk, at man allerede fra 2022 kunne etablere sådan noget,” siger hun. Det skyldes, ifølge Ida Sofie Jensen, at covid-vacciner er særligt komplekse at producere. Kigger man f.eks. på Pfizer/BioNtech-vaccinen, der er baseret på den nyeste teknologi, er produktionen af vaccinen en proces med mange faser. Den kræver 280 forskellige ingredienser, der skal indhentes hos 89 forskellige leverandører i 19 forskellige lande.

Så det er jo ikke en- eller to-tre ting, der lige skal røres sammen. Vi ved, at kompleksiteten også er forbundet med nogle helt særlige kompetencer, der skal være til stede, og de personer er der mangel på lige nu. De har ikke engang tid til at lære nye op. Lige nu er der en begrænset kapacitet indenfor det her, så bliver det et nulsumsspil. Hvis vi tager noget her i Danmark, så går det måske fra nogle andre,” slutter koncernchefen.


Kan lide det? Del med dine venner!

2.5k delinger, 12433 pointer

Hvad er din reaktion?

LOL LOL
24
LOL
Creepy Creepy
18
Creepy
OMG OMG
154
OMG
Nørdi Nørdi
288
Nørdi
Sej Sej
1722
Sej
Fejl Fejl
0
Fejl
Love Love
14782
Love
Sød Sød
6641
Sød
Vred Vred
28
Vred
WTF WTF
22
WTF

Flere kommentarer

error: Indholdet på dette websted er beskyttet!