4301
215

Presset præstationskultur blandt unge

I de vestlige lande er der sket en stigning i antallet af unge, der får en diagnose for ADHD, depression og angst.


727 delinger, 4086 pointer

Det kan der være mange grunde til, bl.a. at unge med disse problemer i højere grad end tidligere bliver spottet og diagnosticeret, og herved får den rette medicinske behandling. Der er dog ingen tvivl om at det stigende antal diagnosticerede unge også skyldes en presset præstationskultur, hvor de unge føler at de skal leve op til store krav for at kunne klare sig igennem ungdomsårene med succes. Denne succes er i høj grad betinget af succes på uddannelsen.

I USA viste en undersøgelse at et sted mellem 7 og 34 % af de collegestuderende brugte ”study drugs” for at styrke præstationen i forbindelse med især eksaminer eller for at dæmpe nerverne i forbindelse med samme. I Europa er disse midler også udbredte, dog ikke så udbredte som i USA. En undersøgelse foretaget af fagforeningen DJØF i 2018 viste, at 8% af de adspurgte danske studerende tog study drugs, hos mændene var det især ADHD-midlet Ritalin, der fremmer koncentrationsevnen, mens kvinderne især tog betablokkere, der beroliger nerverne.

Disse forhold er præsenteret i en artikel fra School of Business and Social Sciences ved Aarhus Universitet, hvor man også har spurgt en række studerende om deres brug af study drugs. De mener generelt ikke at brugen af pillerne er et problem, og de opfatter sig bestemt ikke som misbrugere, selv om pillerne i vidt omfang kræver recept og det derfor er ulovligt at bruge dem uden recept. Receptpligten hænger bl.a. sammen med at medikamenterne har alvorlige bivirkninger, bl.a. søvnløshed, og de kan være vanedannende.

Det kan Rasmus tale med om. I en artikel på dr.dk fortæller han, der ikke hedder Rasmus i virkeligheden da han ønsker at være anonym, at han i vidt omfang bruger Ritalin, ikke bare i forbindelse med eksamen, men også på lange læsedage, hvor det kan være svært at bevare koncentrationen. Han forventer, at brugen af præstationsmidlet ophører når han er færdig med sine studier, men er begyndt at tvivle på det fordi han nu kender fordelene ved pillerne når han skal præstere. Efterhånden ved han jo ikke hvordan det er at præstere uden Ritalin.

Spørgsmålet er om man bør bebrejde de studerende at de bruger disse study drugs eller kritikken snarere bør rettes mod en præstationskultur, der er gået over gevind. I en artikel på dr.dk mener både Christiansborg-politikere, studenterrepræsentanter og repræsentanter for de danske universiteter, at det er præstationskulturen man bør gøre op med. Københavns Universitets vicedirektør for uddannelse, Rie Snekkerup, siger det på denne måde:

”Vi kigger indad og prøver at ændre mentaliteten. De studerende skal vide, at de er her for at lære og ikke for at få 12-taller.”

Det er en sympatisk udtalelse, som kan opfattes som naiv og ude af trit med virkeligheden når denne af de unge mennesker opleves som stærkt præstationskrævende.


Kan lide det? Del med dine venner!

727 delinger, 4086 pointer

Hvad er din reaktion?

LOL LOL
11
LOL
Creepy Creepy
31
Creepy
OMG OMG
29
OMG
Nørdi Nørdi
41
Nørdi
Sej Sej
3
Sej
Fejl Fejl
19
Fejl
Love Love
3255
Love
Sød Sød
1272
Sød
Vred Vred
32
Vred
WTF WTF
16
WTF
Anders Engberg

Flere kommentarer

error: Indholdet på dette websted er beskyttet!